Mesto chce získať 810.000 eur na financovanie projektov cez úver

15.03.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 15. marca (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva v Medzilaborciach schválili v týchto dňoch vyrovnaný rozpočet mesta pre rok 2011 v sume 11.098.775 eur. Poslanecký zbor zároveň odobril čerpanie bankových úverov v sume 810.000 eur, potrebných na financovanie výdavkov súvisiacich s projektmi obnovy amfiteátra a miestneho cintorína.
Ako TASR informovala vedúca finančného oddelenia Mestského úradu v Medzilaborciach Mária Onufráková, samospráva si plánuje zaobstarať vo forme úveru 370.000 eur na projekt rekonštrukcie miestneho amfiteátra.
Magistrát potrebuje získať úverové prostriedky kvôli tomu, že projekt je financovaný z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu SR formou refundácie. Všetky záväzky, ktoré s projektom súvisia, je preto nutné hradiť zo strany mesta vopred. Každú takto zrefundovanú platbu chce radnica následne použiť na splátku čerpaného úveru.
Rozpočet cezhraničného, poľsko-slovenského projektu s názvom Roztancované pohraničie - Modernizácia kultúrnej infraštruktúry v Sanoku a Medzilaborciach je vyše 888.000 eur. Jeho súčasťou je okrem rekonštrukcie amfiteátra aj financovanie viacerých kultúrnych podujatí či nákup krojov pre folklórny súbor Kamiana.
Dostavba amfiteátra si však vyžiada aj takzvané neoprávnené výdavky, na ktoré samospráva eurodotáciu nezískala. V tejto súvislosti chcú Medzilaborce požiadať o ďalší bankový úver v hodnote 320.000 eur. \"Prostriedky sú potrebné na financovanie časti stavebných prác na budove amfiteátra,\" podotkla Onufráková.
Poslanecký zbor rozhodol, že mesto sa môže uchádzať aj o ďalší bankový úver na stavebné úpravy mestského cintorína. \"Tento projekt je už na 50 percent zrealizovaný. V rozpočte na rok 2011 je schválených 215.428 eur, ktoré plánujeme prefinancovať vo výške 120.000 eur z úverových prostriedkov a 95.428 eur z vlastných prostriedkov. V roku 2010 boli skutočné kapitálové výdavky na uvedený projekt vo výške 20.330 eur,\" objasnila vedúca finančného oddelenia.
Podľa Onufrákovej môže na plnenie svojich úloh prijať samospráva návratné zdroje financovania, ak celková suma dlhu mesta neprekročí 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka a suma ročných splátok návratných zdrojov financovania vrátane úhrady výnosov neprekročí 25 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka.
Čerpaním úverov pre projekty amfiteátra a miestneho cintorína v tomto období by sa hodnota dlhu mesta mohla podľa Onufrákovej pohybovať asi na úrovni 30 percent.
 

Vyberte región